Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Korensteeg en gebouwen met omgeving

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Korensteeg en panden Grote Markt 43 en 44
definitieve opheffingsbesluiten: 10-01-2024  ID: 15239

voorlopige opheffingsbesluiten: 13-09-2023  ID: 15170

Beschrijving

De bescherming als stadsgezicht betrof de Korensteeg, een smalle steeg vertrekkend op de Grote Markt en uitkomend in de Beekstraat, waarvan de noordoostelijke gevelwand gevormd werd door de zijgevels van het aanpalende huis De Pauw en het daaraan grenzende burgerhuis op de Grote Markt.

De bescherming werd op 10 januari 2024 opgeheven omdat de erfgoedwaarden van het beschermde goed onherstelbaar aangetast of verloren zijn gegaan.

Het beschermingsdossier motiveerde de historische waarde van de Korensteeg in 1981 als volgt: "als restant van het middeleeuws stratenpatroon."

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000225, Korensteeg + Grote Markt 43-44 + omgeving (GYSELINCK J., 1981).

Waarden

De Korensteeg en de panden op de Grote Markt 43 en 44 met de onmiddellijke omgeving was beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Korensteeg en aanpalende gebouwen

Beekstraat, Grote Markt, Korensteeg (Sint-Truiden)
Smalle steeg waarvan de gevelwanden worden gevormd door de zijgevels van de huizen op de markt en in de Beekstraat, en door de achterbouw en koermuren van deze huizen.

Grote Markt 44 (Sint-Truiden)
Huis van vier bouwlagen onder schilddak, met huidig neoclassicistisch uitzicht uit eind 19de eeuw, doch kern uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Huis De Pauw

Grote Markt 43 (Sint-Truiden)
Gelegen op de hoek van de Korensteeg. Jaartal 17.2 door middel van muurankers op de voorgevel; het huidig uitzicht is neoclassicistisch.