Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Afspanning en stadshoeve De Scherpe Steen en omgeving

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

definitieve opheffingsbesluiten: 10-01-2024  ID: 15235

voorlopige opheffingsbesluiten: 28-08-2023  ID: 15151

Afspanning De Scherpe Steen of Bij de Kuyper

Beschrijving

De afspanning die bekend staat als ‘De Scherpe Steen’ en ‘Bij de Kuyper’ te Peer, was beschermd als stadsgezicht.

De bescherming als stadsgezicht van de afspanning en stadshoeve De Scherpe Steen en omgeving werd op 10 januari 2024 opgeheven omwille van het algemeen belang. Na een zware verbouwing van de afspanning in 1992 zijn de erfgoedwaarden van het dorpsgezicht ontoereikend voor bescherming.

Waarden

De afspanning De Scherpe Steen of Bij de Kuyper was beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Afspanning en stadshoeve De Scherpe Steen

Scherpe-Steenstraat 2-4 (Peer)
De afspanning en stadshoeve De Scherpe Steen, ook bekend als Bij de Kuyper, dateert uit de eerste helft van de 19de eeuw, maar had vermoedelijk een oudere kern. Ze deed dienst als schuur, stal, woonhuis en herberg of afspanning. Aan de stadshoeve is tevens een kuiperij gebouwd.