Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Afspanning Het Stenen Huis: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Het Stenen Huis met omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de omgeving van de afspanning Het Stenen Huis, met name de verbouwde rechterhelft van het gebouw, de met sierhekken afgesloten siertuin aan de linkerzijde en rechts een tuin met een oude waterput, aan de straatzijde belijnd door een hoge haag, deels buxus, deels meidoorn.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van Het Stenen Huis is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als directe visuele omgeving, als verwijzing naar oorspronkelijk silhouet en omvang van een zes traveeën brede afspanning en als restant van het oorspronkelijk areaal.

Afspanning Het Stenen Huis

Stenenhuisstraat 2-4 (Tielt-Winge)
Pand in traditionele bak- en zandsteenstijl met beperkt gebruik van natuursteen, gedateerd 1648, de rechterhelft werd met recuperatiemateriaal heropgebouwd en gefermettiseerd, de linkerhelft bleef vrij intact bewaard.