Afspanning Het Stenen Huis

Het Stenen Huis met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de voormalige afspanning, met name de drie resterende traveeën afgedekt met een zadeldak.

Het Stenen Huis is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

als voormalige afspanning en brouwerij langs de oude Leuvensebaan, minstens sinds begin 17de eeuw vergaderplaats van de Tieltse schepenbank en zoals blijkt uit een jaarsteen in 1648 'versteend' vormt dit partieel bewaard tweelaags pand van drie traveeën één van de oudste woningen van het Hageland en illustreert tevens de rijkere landelijke woning in traditionele bak- en zandsteenstijl met als typerende kenmerken een beperkt gebruik van natuursteen en het ontlastingssysteem met dubbele boogjes overspannen met een brede boog.
Het vormt tevens één van de laatste voorbeelden van een afspanning langs de oude Leuvensebaan, sinds de aanleg van de 18de-eeuwse steenweg gereduceerd tot een weg van lokaal verkeer en hierdoor impliciet verwijzend naar het vroegere belang van deze aloude directe verbinding tussen Leuven en Diest.

Stenenhuisstraat 2-4 (Tielt-Winge)
Pand in traditionele bak- en zandsteenstijl met beperkt gebruik van natuursteen, gedateerd 1648, de rechterhelft werd met recuperatiemateriaal heropgebouwd en gefermettiseerd, de linkerhelft bleef vrij intact bewaard.