Langgestrekte vakwerkhoeve

Vakwerkhoeven en omgeving

De langgestrekte vakwerkhoeve te Kuringen, is beschermd als monument.

Waarden

De langgestrekte vakwerkhoeve met uitzondering van het portiek is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het betreft een langgestrekte vakwerkhoeve op een zeer lage bakstenen stoel met gepikte plint onder een afgewolfd zadeldak met Vlaamse pannen. De vakwerkstructuur van de hoeve is gaaf bewaard met witgepleisterde bakstenen vullingen. De woonhuis-(dwars)schuur/stal ordonnantie is behouden, waarbij in de schuur/stal de oorspronkelijke ankerbalkgebintes met telmerken en vitswerkrestanten intact bewaard werden.

historische waarde

Hoewel de langgestrekte vakwerkhoeve nog niet afgebeeld staat in de Atlas van de Buurtwegen, wordt ze op de oude toestand van de eerste mutatieschets, daterend van 1864, reeds kadastraal geregistreerd als een bescheiden, L-vormig volume. In de loop van de tijd onderging de hoeve volgens de kadastrale mutatieschetsen verschillende wijzigingen, waarbij het huidige hoevevolume ten laatste van 1946 zou dateren. Dit volume vormt een verkorting - naar verluidt ten gevolge van een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog - van een langgestrekt volume, dat voor de eerste maal in 1883 gedocumenteerd wordt.

sociaal-culturele waarde

De langgestrekte vakwerkhoeve met woonhuis- (dwars)schuur/stal ordonnantie getuigt van de traditionele landbouwactiviteiten in het overgangsgebied tussen Kempen en Vochtig Haspengouw en drukt de eigenheid van de streek uit.

Grote Baan 100 (Hasselt)
Langgestrekte hoeve uit de 19de eeuw met ordonnantie: woonhuis-dwarsschuur-stal, onder afgewolfd zadeldak.