Gesloten hoeve met onmiddellijke omgeving

Vierkantshoeve en omgeving

De gesloten hoeve met onmiddellijke omgeving te Stevoort, is beschermd als monument.

Waarden

De vierkantshoeve en onmiddellijke omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Het complex, in samenhang met het agrarische hinterland, is van een bijzondere beeldbepalende waarde. Daarnaast maken de gave vakwerkpartij en deel uit van een steeds sterker uitdunnend gebouwenbestand dat getuigt van een eeuwenoude landelijke bouwtraditie, die in Limburg lang is blijven voortleven.

in casu architectuurhistorische waarde:
De vierkantshoeve is een gaaf bewaard voorbeeld van een historisch geƫvolueerd hoevecomplex met woonhuis, schuur en stallingen, gedeeltelijk in vakwerk, gedeeltelijk versteend, onder pannen zadeldaken. Vooral de straatvleugel en de woonhuisvleugel zijn grondig verbouwd (in de tweede helft van de 19de eeuw, voor zover af te leiden uit de raamvormen). Het woonhuis telt tegenwoordig twee bouwlagen, maar een oorspronkelijker constellatie van anderhalve bouwlaag met een laterale gang, centrale schoorsteen en onderkelderde opkamer is nog perfect afleesbaar. Van de dienstgebouwen behielden de rechtse stalvleugel en de achtervleugel met schuur nog een gaaf skelet in houtwerk. De hoeve beschikt nog over een aardig hinterland dat de oorspronkelijke functionaliteit van het ensemble onderstreept.

Gesloten hoeve

Kermtstraat 158 (Hasselt)