Kloosterhospitaal

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Kloosterhospitaal

Aartrijksestraat 77, 77A (Zedelgem)
Kloosterhospitaal van de zusters van liefde met nursingtehuis en dagcentrum voor volwassenen met een verstandelijke beperking. Groot complex met meerdere gebouwen. Opgericht in 1864, oorspronkelijk hoeve gebouwd in 1860 en geschonken aan de zusters van liefde om er aan de bejaardenzorg te doen. Vervolgens zeer talrijke verbouwingen en uitbreidingen in de loop der jaren, ook aanpassing functies (ouderlingengesticht, weeshuis, buitengewoon basis- en secundair onderwijs, internaat en dagcentrum voor volwassen personen met verstandelijke beperking). Belangrijke verbouwingen en wijzigingen tussen 1950 en 1980: bouw nieuwe vleugel en wijzigen van de bestaande bebouwing (1959), nieuwe vleugels (1960 en 1963) en optrekken gebouw aan de straatkant (1961), nieuwe kapel (1964). Kapel met losstaande betonnen klokkentoren, éénbeukige zaalkerk met vlak koor opgetrokken in witbeschilderde baksteen. Overhoeks geplaatste muurtjes met vensterzone doorbreken de zijmuren. Monumentale inkomhal.