Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gesloten vakwerkhoeve: omgeving met wegkapel

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vierkantshoeve met vakwerkpartijen en omgeving met wegkapel

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van de gesloten vakwerkhoeve te Sint-Lambrechts-Herk met wegkapel uit 1894, is beschermd als dorpsgezicht.

Waarden

De agrarische omgeving van de vakwerkhoeve, met inbegrip van de wegkapel, is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De hoeve wordt omgeven door een agrarisch hinterland, dat functioneel aansluit bij het complex en beeldondersteunend werkt. Tegenover de hoeve bleef de Kapel van de Kattendans bewaard. Het geheel vormt te midden van voortwoekerende nieuwbouw een authentieke getuige van het agrarisch verleden van het site.

Gesloten hoeve

Kattendansstraat 47-49 (Hasselt)
Gesloten hoeve uit de tweede helft 18de - eerste helft 19de eeuw, met gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.

Kapel van de Kattendans

Kattendansstraat (Hasselt)