Gesloten vakwerkhoeve

Vierkantshoeve met vakwerkpartijen en omgeving met wegkapel

De gesloten vakwerkhoeve te Sint-Lambrechts-Herk, is beschermd als monument.

Waarden

De vierkantshoeve met vakwerkpartijen is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Als gedeeltelijk in vakwerk bewaard complex is de hoeve een belangrijke getuige van een eeuwenoude bouwtraditie, waarvan de authentieke voorbeelden steeds schaarser worden. De hoeve is daarbij beeldbepalend ingeplant op een straathoek en behield tot voor kort zijn oorspronkelijke functie.

in casu architectuurhistorische waarde:
De hoeve is een historisch geƫvolueerd complex, met oude sporen onder de vorm van een authentiek woonhuis (rechtervleugel) en dwars schuur (achtervleugel), beide in stijl- en regelwerk, het woonhuis nog met authentieke bolkozijnen, en typologisch aansluitende componenten, mogelijk versteende vakwerkstructuren, onder de vorm van stallingen en een poortvleugel met wagenhuis. Het complex bleef bewaard als functioneel geheel, met inbegrip van erf en beperkte agrarische omgeving

Gesloten hoeve

Kattendansstraat 47-49 (Hasselt)
Gesloten hoeve uit de tweede helft 18de - eerste helft 19de eeuw, met gebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.