Parochiekerk Sint-Remigius: orgel

Orgels

Het orgel in de parochiekerk Sint-Remigius is beschermd als monument.

Waarden

Het orgel, parochiekerk Sint-Remigius, is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

artistieke waarde, historische waarde

De werkstukken van Pereboom & Leijser hebben, hoewel in ruime kwantiteit bewaard, niet de grijsheid van serieproducties. Elk instrument heeft zijn eigenheid en is met zorg afgewerkt, zowel qua materialen als qua muzikale vormgeving (mensuren, intonatie ...). Het zijn orgels voor de modale dorpskerk die perfect functioneel zijn. Het orgel van Waltwilder heeft zijn voor die tijd uitzonderlijk fraaie orgelkast als bijkomende troef.

Parochiekerk Sint-Remigius en kerkhof

Kerktorenstraat 1A (Bilzen)
Neoclassicistische pseudobasilica, gebouwd in 1862. Verhoging van de toren circa 1910 naar ontwerp van architect H. Martens; mogelijk dateert ook het transept uit deze periode. De kerk werd zwaar beschadigd in 1940 en nog tijdens de oorlog hersteld.