Kasteel Zangerhei: koetshuis met stallen

Kasteel Zangerhei: koetshuis met stallingen

De bescherming omvat het koetshuis met stallen van het kasteel Zangerhei.

Waarden

Het neoclassicistisch koetshuis met stallingen van het 19de-eeuwse kasteel Zangerhei is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De historische waarde ligt in het restant van het residentieel kasteel uit de eerste helft van de 19de eeuw, meer bepaald het koetshuis met stallingen. Dit kasteel gaat terug op het oude leengoed Haenengoed uit de 15de en 16de eeuw, voorloper van het latere landgoed Zangerij of Zangerhei, eigendom van diverse families en vanaf eind 16de eeuw tot aan de afscheiding van het Ancien Régime van de familie de Heusch.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De architectuurhistorische waarde is vervat in de sobere neoclassicistische aan architect Henry toe te schrijven baksteen bouw met verwerking van natuursteen, de symmetrische opbouw van het gesloten complex met binnenkoer, de monumentaliteit van het geheel en de bewaarde interieurelementen.

sociaal-culturele waarde

De sociaal-culturele waarde ligt in het koetshuis als getuige van het functioneren van een dergelijk landgoed in de 19de eeuw, met bijhorende tuinaanleg.

Kasteel Zangerhei

Zangerheistraat 101 (Bilzen)
Er resten heden slechts de monumentale dienstgebouwen, waarvan niet duidelijk is of zij de oorspronkelijke zijn van het complex uit de eerste helft van de 19de eeuw, of een versie uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Andere relaties

Is gerelateerd aan