Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gemeentehuis Eigenbilzen en gemeenteschool: omgeving

Omgeving van gemeentehuis en -school
definitieve opheffingsbesluiten: 28-02-2024  ID: 15293

voorlopige opheffingsbesluiten: 06-10-2023  ID: 15186

Gemeentehuis en school

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van het voormalig gemeentehuis en de gemeenteschool van Eigenbilzen was beschermd als dorpsgezicht.

Op 6 oktober 2023 werd de bescherming als dorpsgezicht van de omgeving van gemeentehuis en -school in Bilzen voorlopig en op 28 februari 2024 definitief opgeheven omdat de erfgoedwaarden onherstelbaar verloren zijn gegaan. Binnen de afbakening van het dorpsgezicht waren op het moment van bescherming al amper erfgoedwaarden en sindsdien zijn deze volledig verloren gegaan door een ingrijpende aanbouw en omgevingsaanleg.

Waarden

De Zaal Hartenberg, voormalig gemeentehuis en school, was beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De neoromaanse en neoklassieke architecture parlante van school en gemeentehuis, waarbij het stilistische zwaartepunt aan de straatzijde ligt, is beeldbepalend en sluit perfect aan bij het van ver zichtbare profiel van de al even sprekende neogotische Sint-Ursulakerk, die overigens in dezelfde periode werd herbouwd door de in de streek gerenommeerde architect Christiaens. Beide gebouwen staan aan de uiteinden van een authentieke, laat 19de- tot vroeg 20ste-eeuwse representatieve as doorheen het dorp.

Gemeentehuis Eigenbilzen en gemeenteschool

Hartenberg 21 (Bilzen)