Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hospitaal De Wandeling: omgeving

Hospitaal de Wandeling: omgeving
definitieve opheffingsbesluiten: 15-02-2024  ID: 15279

voorlopige opheffingsbesluiten: 13-09-2023  ID: 15167

Hospitaalgebouw met omgeving

Beschrijving

De onmiddellijke omgeving van het hospitaal De Wandeling was beschermd als stadsgezicht. Het als monument beschermde hospitaal en de omheiningsmuur met hekken waren geen deel van het stadsgezicht.

De bescherming van het stadsgezicht werd op 13 september 2023 voorlopig en op 15 februari 2024 definitief opgeheven omdat de erfgoedwaarden van het beschermde goed onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan.

Waarden

De onmiddellijke omgeving was beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

integrerend deel van het voormalig hospitaal en bejaardenhuis door de aanwezigheid van een aantal gebouwen uit het recent verleden van het complex.

Hospitaal De Wandeling

Hospitaalstraat 15A (Bilzen)
Ziekenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw in een eclectisch getinte architectuur. Aan de voorzijde bleef de omheiningsmuur met hekken uit de vroege 20ste eeuw bewaard.