Hospitaal De Wandeling met omheiningsmuur

Hospitaalgebouw met omgeving

Beschrijving

Het hospitaal De Wandeling is, met inbegrip van de omheiningsmuur met hekwerk, beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig hospitaalgebouw met omheiningsmuur is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De sociale waarde van dit gebouw is gelegen in het feit dat dit hospitaal in feite de vervanger is van het oorspronkelijke en inmiddels verdwenen gasthuis van het begijnhof. Dit burgerlijk godshuis werd opgericht door het Weldadigheidsbureel van Bilzen ten behoeve van zieken en behoeftigen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Symmetrisch, tweelagig, bakstenen gebouw in eclectische stijl met een middenrisaliet en twee dwarse vleugels die de hoekrisalieten vormen; gerealiseerd als één van de eerste gebouwen buiten de stadsomwalling in 1880, ingevolge testamentaire beschikking van burgemeester P.J.E. Lambrechts, de stichter. Sober interieur.

Hospitaal De Wandeling

Hospitaalstraat 15A (Bilzen)
Ziekenhuis uit het vierde kwart van de 19de eeuw in een eclectisch getinte architectuur. Aan de voorzijde bleef de omheiningsmuur met hekken uit de vroege 20ste eeuw bewaard.