Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dekenij met oranjerie: tuin

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Oude Dekenij met tuin

Beschrijving

De omgeving van de als monument beschermde dekenij en oranjerie is beschermd als stadsgezicht. De bescherming omvat de voor- en achtertuin en de aanbouw van één travee onder lessenaarsdak tegen de zuidelijke zijgevel van de dekenij.

Waarden

De tuin van de oude dekenij is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

de dekenij werd in 1841 ingeplant op een tuinperceel dat toebehoorde aan de Duitse Orde van de landcommanderij van Alden-Biesen, waar ten tijde van landcommandeur Ferdinand, Baron van Siekingen, een tuinprieel werd ingeplant. Bovendien maakt deze tuin integrerend deel uit van de dekenij.

Dekenij met oranjerie

Kloosterstraat 7 (Bilzen)
Voormalige pastorie. Gebouwd in 1840-1841 ter vervanging van de oude pastorie, gelegen in de Begijnhofstraat. De nieuwe pastorie werd gebouwd op het terrein waarop voorheen een hof van de Duitse Orde was gelegen.