Kasteel van Gaasbeek: kruit- of poedermagazijn

Kasteel van Gaasbeek en parkarchitectuur

De bescherming omvat het kruit- of poedermagazijn.

Waarden

Het zogenaamde kruit- of poedermagazijn is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

merkwaardige parkconstructie (2de helft van de 18de eeuw?) in de vorm van een bak- en kalkzandstenen achthoekig paviljoen onder piramidaal dak, met opvallend conisch uitgewerkte, halfondergronds kelderniveau voorzien van verticale luchtspleten en een met grote, rechthoekige muuropeningen opengewerkte bovenbouw.

Kasteel van Gaasbeek

Kasteelstraat 40 (Lennik)
Het kasteel was oorspronkelijk afhankelijk van de abdij van Nijvel en vanaf de 13de eeuw van Brabant. Vermoedelijke oprichting van een burcht, circa 1240, door Godfried van Leuven, als verdediging - voornamelijk van Brussel - tegen Vlaanderen en Henegouwen.

Park van het Kasteel van Gaasbeek met omgeving

Domein van 49 hectare rond een burcht uit 1236 met verschillende bijgebouwen, meermaals aangepast en vanaf 1887 gerestaureerd in historiserende stijl door architect-decorateur Charle-Albert; renaissanceaanleg met terrastuin, paviljoenen, ­gloriettes en sterrenbos van circa 1620.