Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Burgerhuizen, apotheek en stadhuis met omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Standbeeld, gesculpteerde steen, publieke pompen, panden met omgeving en stadhuis van Maaseik

Beschrijving

De bescherming omvat de reeds als monument beschermde burgerhuizen, de apotheek en het stadhuis met de onmiddellijke omgeving, bestaand uit de achterliggende tuinen.

Waarden

De onmiddellijke omgeving van de panden is beschermd als stadsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

omdat ze integrerend bestanddeel uitmaken van genoemde panden als achterliggende tuinen.

Apotheek Van Venckenray

Markt 46 (Maaseik)
Apotheek, thans stadsmuseum. In 1704 opende hier de oudste private apotheek van België; waarschijnlijk werd het huis toen ook gebouwd. Dubbelhuis in Maasstijl, van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.

Lekkerstraat 1, Markt 45 (Maaseik)
Breedhuis uit de tweede helft van de 17de eeuw, met pilastergevel. Dubbelhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak.

Burgerhuis De Bonten Os

Markt 47 (Maaseik)
Waarschijnlijk werd het huis rond 1688 gebouwd, na de verwoesting van het oorspronkelijke huis in de brand van 1684. Breedhuis in barokke Maasstijl met twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak met dakkapel.

Stadhuis Maaseik

Markt 1 (Maaseik)
In zijn huidig uitzicht een neoclassicistisch breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak met vier dakvensters en klokkenruitertje met spits en uurwerkplaat.