Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Sint-Amanduskerk, kerkhofmuur en gedenkzuil

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Kerkstraat Z.nr. Sint-Amanduskerk. De kerk is gelegen bij de "inkom" vanuit Brugge. Ze wordt ca. 1089 gebouwd op één van de vier terpen waaruit Uitkerke is ontstaan, gelegen ten noorden van de Dulleweg. Rond 650 zou Sint-Elooi hier reeds een eerst bidplaats gesticht hebben, en de parochie Utkerca is in 961 vermeld. In 1572 wordt de kerk vermoedelijk verwoest door de Watergeuzen; een kerkrekening

Sint-Amanduskerk

Ruiterstraat 1 (Blankenberge)
De kerk wordt circa 1089 gebouwd op één van de vier terpen waaruit Uitkerke is ontstaan. Een kerkrekening uit 1578-1579 vermeldt dat het gebouw grotendeels verwoest was door een brand, nadien hersteld. In 1889 wordt beslist om een nieuwe, grotere kerk in neogotische stijl te bouwen omheen de bestaande kerk. Er gebeuren ingrijpende veranderingen in het oorspronkelijke grondplan, waardoor een nieuw architectonisch concept ontstaat. Er is nog een gedeelte van de kerkhofmuur bewaard.