Langgestrekte vakwerkhoeve met omgeving

Vakwerkhoeve en omgeving

De langgestrekte vakwerkhoeve is samen zijn zijn onmiddellijke omgeving beschermd als monument.

Waarden

De vakwerkhoeve en onmiddellijke omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De vakwerkhoeve wordt reeds weergegeven op de kadastrale mutatieschets van 1899 en is een laat exemplaar van vakwerkbouw, waarvan in Limburg voorbeelden aangetroffen worden tot circa 1930.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Het betreft een vakwerkhoeve met een intact bewaarde woonhuis-stal-schob ordonnantie. Het volume is opgetrokken in stijl- en regelwerk met grotendeels versteende invullingen. Het gebouw zelf omvat vijf traveeën onder een zadeldak met Vlaamse pannen. Ankerbalkgebint met zes gebintstijlen, twee gebintstijlschoren en drie tussenstijlen. Het kapgebint is een ankerbalkstand juk met twee jukstijlen en een juktussenstijl. Achteraan in de tuin bevindt zich een bakhuis met bakoven.

sociaal-culturele waarde

De vakwerkhoeve is een illustratie van de traditionele, ambachtelijke bouwwijze in stijl- en regelwerk eigen aan de regio en getuigt van de traditionele agrarische activiteiten van de streek.

Langgestrekte vakwerkhoeve

Zangerheistraat 102 (Bilzen)