Woning met aanbouw en dwarsschuur van vakwerkhoeve

Beschrijving

De vakwerkhoeve is beschermd als monument. De bescherming omvat het woonhuis met haakse aanbouw en de dwarsschuur.

Waarden

Woonhuis met haakse aanbouw en de dwarsschuur van de vakwerkhoeve zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: als één van de zeldzaam behouden voorbeelden van stijl- en regelwerk van vóór de 18de eeuw met een 17de-eeuws woonhuis in overkraging; dwarsschuur in vakwerkbouw uit de tweede helft van de 19de eeuw.

sociaal-culturele waarde

in casu landbouweconomische waarde: waarbij de evolutie van het landbouwbedrijf zijn weerslag vindt in de schikking van de gebouwen. Van een kleine hoeve (twee gebouwen in de 18de eeuw) breidt het complex zich uit tot verschillende, losstaande bestanddelen waarbij de stallingen een grotere betekening krijgen door het toenemend belang van de veeteelt.
Eigen aan de regio, Vochtig-Haspengouw, is het feit dat de evolutie in dit stadium stopt, en een volledige ontwikkeling naar gesloten aanleg, met verstening van de gebouwen, niet plaatsvindt.

volkskundige waarde

Illustratie van de traditionele, ambachtelijke bouwwijze in stijl - en regelwerk van het ankerbalkgebinttype, eigen aan de regio, met een aantal typische details die verwijzen naar de ambachtelijke, agrarische bedrijvigheid, onder meer het kaasrek.

Vakwerkhoeve

Begeveldstraat 61 (Bilzen)