Pastorie Sint-Benedictusparochie

Parochiekerk Sint-Benedictus, pastorie en onderwijzerswoning met school

De pastorie bij de Sint-Benedictuskerk te Bocholt, is beschermd als monument.

Waarden

Neobarokke pastorie naar ontwerp van architect J.H.J. Kayser is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De neobarokke pastorie van Lozen werd in 1886 gebouwd aan de Hamonterweg, in de onmiddellijke nabijheid van de parochiekerk Sint-Benedictus, waarmee ze één geheel uitmaakt.

in casu architectuurhistorische waarde:
Zowel als voor de parochiekerk maakte de Nederlandse architect Kayser voor de nabijgelegen pastorie de plannen, waardoor ook deze pastorie een uniek voorbeeld vormt in België van de bouwtrant in neostijlen van deze leerling van P.J.H. Cuypers. De traditionele baksteenbouw met natuurstenen afwerking is typisch voor de plattelandsarchitectuur.

sociaal-culturele waarde

De klassieke indeling met centrale gang, kabinet, salon, suite, keuken, kelder onderaan, slaapkamers en zolder op de bovenverdiepingen, alsook het dienstgebouwtje achteraan getuigen van de sociale status van een plattelandspastoor met meid.

Hamonterweg 138 (Bocholt)
Alleenstaand breedhuis van 1886, in neobarokke stijl, naar ontwerp van architect J. Kayser (Venlo).