Spanbroekmolen British Cemetery

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Spanbroekmolen British Cemetery is genoemd naar een molen, die ten zuidwesten van het dorp Wijtschate stond. De begraafplaats werd opgericht in 1917. De begraafplaats werd tijdens latere gevechten volledig vernield. Na de oorlog kon ze opnieuw gelokaliseerd worden. 6 graven werden niet meer teruggevonden: deze doden worden nu met een ‘special memorial’ herdacht. De aanleg van de begraafplaats is van de hand van J.R. Truelove. Spanbroekmolen British Cemetery is een kleine begraafplaats (304m²), met rechthoekig grondplan en een vlak terrein dat omgeven wordt door een bakstenen muur, afgedekt met witte natuursteen. De toegang, waar het jaartal ‘1917’ vermeld staat, wordt afgesloten met een smeedijzeren hek. Nabij de toegang zijn de drie landplaten en een zitbank terug te vinden. Het ‘Cross of Sacrifice’ (type A1) staat centraal achteraan (noordkant). Scott Michael, The Ypres

Scheerstraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats, tijdens de Eerste Wereldoorlog ontstaan nabij de mijnkrater Spanbroekmolen, ten zuidwesten van het dorp van Wijtschate. De kleine, rechthoekige begraafplaats, aangelegd naar ontwerp van J. R. Truelove, is ommuurd door een bakstenen muur.