Romeinse stadswoning en toren, 10de- en 12de-eeuwse monasteriummuur: muurresten

Vrijthof: muurrestanten, Romeinse toren en muurwerk en monasteriummuren

Beschrijving

De bescherming omvat de muurrestanten van een stedelijke residentie (2de en 3de eeuw), de 4de-eeuwse Romeinse toren en bijhorend muurwerk, de eerste monasteriummuur uit de 10de eeuw en de monasteriummuur uit de 12de eeuw.

Waarden

De muurrestanten van een stedelijke residentie (2de en 3de eeuw), de 4de-eeuwse Romeinse toren en bijhorend muurwerk, de eerste monasteriummuur uit de 10de eeuw en de monasteriummuur uit de 12de eeuw zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, wetenschappelijke waarde

in casu archeologische waarde: Belangrijke funderingsresten van een stedelijke residentie uit de 2de en 3de eeuw met sporen van een bijhorend badgebouw en duizend fragmenten van Romeinse wandbepleistering, van een Romeinse toren en aansluitend muurwerk die deel uitmaakte van de 4de-eeuwse stadsomwalling, van de eerste monasteriummuur uit de 10de en van de tweede uit de 12de eeuw.

Romeinse toren, monasteriummuur

Vrijthof (Tongeren)
Op de site Vrijthof kwamen bij opgravingen overblijfselen tevoorschijn van vier bouwprojecten, twee Romeinse en twee middeleeuwse. De oudste overblijfselen dateren uit de 2de en 3de eeuw.