Directeurswoning met voortuin

Directeurswoning steenkoolmijn Zwartberg

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de directeurswoning van de steenkoolmijn van Zwartberg, met de voortuin, oprit en afsluiting.

Waarden

De woning van de directeur-gerant van de koolmijn is, met inbegrip van de voortuin met oprit en afsluiting, beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: betreft zeldzaam gaaf behouden en representatief voorbeeld van een woning die in 1925 in een eclectisch-historiserende stijl in Maaslandse kenmerken door de stichtende vennootschap van een koolmijn voor de directeur-gerant werd opgetrokken, in casu door de S.A. des Charbonnages des Liégeois en Campine à Genek te Zwartberg.

historische waarde

in casu sociaal-historische waarde: tevens illustreert deze woning, mede door de symbolisch en functioneel doordachte inplanting, de macht en het prestige waarover de directeur-gerant beschikte en dit in de context van de hiërarchische ruimtelijke aanleg van de tuinwijk.

Steenkoolmijn van Zwartberg: Directeurswoning

Marcel Habetslaan 58 (Genk)
De directeurswoning is gelegen in een door een hoge haag omzoomd park; monumentaal gebouw van twee bouwlagen onder schilddak in neotraditionele-stijl, van 1910 en 1920.