Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Windmolen Schaliënmolen met omgeving

Schaliënmolen met omgeving
stopzettingsbesluiten: 15-02-2024  ID: 15271

voorlopige opheffingsbesluiten: 29-06-2022  ID: 15062

Houten windmolen en omgeving

Deze bescherming als dorpsgezicht werd op 29 juni 2022 voorlopig opgeheven omdat de erfgoedwaarden van het beschermde goed onherstelbaar zijn aangetast of verloren gegaan. De historische waarde en industrieel-archeologische erfgoedwaarden van het dorpsgezicht zijn aangetast, met name door bebossing, bebouwing en verbouwing. Deze omgeving kan niet langer de nodige windvang garanderen om een houten windmolen van dit type te doen malen. Binnen de afbakening van het beschermde dorpsgezicht is het open heidelandschap ten oosten van de windmolen sinds de bescherming vervangen door lintbebouwing en bos. Dit wordt ook aangeduid als gebied waar geen archeologie te verwachten valt, wat er op wijst dat de bodem ingrijpend verstoord is. Daarnaast zijn ten noorden, noordoosten en zuidoosten van de molen open graslanden vervangen door bos. De historische landschapskenmerken die op het moment van bescherming in 1981 al onder druk stonden, zijn dus niet meer herkenbaar.

Tijdens het openbaar onderzoek, volgend op de voorlopige opheffing, werd een concreet voorstel gedaan tot windmaalvaardige heropbouw van de molen op de oorspronkelijke locatie. De initiatiefnemer van deze restauratie heeft overtuigend aangetoond dat zo'n windmaalvaardige heropbouw mogelijk is op basis van de bewaarde molenonderdelen en documenten, en op basis van een verleende kapmachtiging voor hakhoutkap en uitdunning op het perceel van de molen en het perceel errond. De procedure tot opheffing van het beschermingsbesluit werd daarom op 15 februari 2024 stopgezet.

Waarden

De houten windmolen met zijn omgeving is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Schaliënmolen

Achterheide (Tessenderlo)
De Schalienmolen, zogenaamd de "Oude Molen", gebouwd in 1830, is een gedemonteerde korenmolen, van het type bovenkruier, meer bepaald een achtkante houten bovenkruier. Deze molen is één van de drie laatste molens van dit type in ons land, naast de Toremansmolen in Arendonk en de molen van Schulen in Bokrijk.