Kemmel No. 1 French Cemetery

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

De oorsprong van de begraafplaats Kemmel No.1 French Cemetery is niet gekend. De begraafplaats werd kort na de oorlog ontdekt door de Franse dienst voor oorlogsgraven. In het totaal zijn er 390 doden begraven. De begraafplaats is ontworpen door E. Lutyens (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect). De begraafplaats ligt op een heuvelrug en is vooral aan de kant van de Vierstraat hoger gelegen dan de straatzijde. Ze kan betreden worden via een lange trap, langs beide kanten geflankeerd door een bakstenen muur, waarin o.m. het registerkastje zit. Tegen de helling naast de toegangspartij zijn lage struikjes aangeplant. De begraafplaats heeft een oppervlakte van ca. 3825m² en wordt omgeven door een lage bakstenen muur, trapsgewijs het licht hellend terrein van de begraafplaats volgend. De begraafplaats is aangelegd in 2 niveaus. Vooraan, op het eerste terras, staat het

Vierstraat 59B (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ontworpen door E. Lutyens en W.H. Cowlishaw. De ommuurde begraafplaats kan via een trap betreden worden. Het 'Cross of sacrifice' staat op een eerste terras, de witte grafstenen en het schuilgebouw liggen op een tweede niveau. Het geheel wordt getooid met bloemperken en struiken.