Solitaire groep van zuilvormige zomereiken

Levend houtig erfgoed

De bescherming als monument betreft de solitaire groep van twee zuilvormige zomereiken.
Deze bomen werden aangeplant tijdens de tweede helft van de 19de eeuw in het park in landschappelijke stijl bij het kasteel Edelhof (beschermd als dorpsgezicht).

Waarden

De solitaire groep van twee zuilvormige eiken (Quercus robur ‘Fastigiata’) is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De bomengroep maakt deel uit van het park in landschappelijke stijl van het kasteel Edelhof. Het domein ligt tegenover de abdij, in het centrum van Munsterbilzen. Het is ontstaan als een 19de-eeuwse creatie van een sober landhuis in classicistische stijl met aanhorigheden en een park in landschappelijke stijl dat zich voornamelijk ten noorden van het landhuis uitstrekt.

artistieke waarde

in casu esthetische waarde: Deel uitmakend van een park in landschappelijke stijl en aangeplant als blikvanger in het grasveld voor het kasteel Edelhof is deze solitaire groep van twee zuilvormige zomereiken uitgegroeid tot de belangrijkste monumentale en beeldbepalende bomengroep in het centrum van Munsterbilzen, mede door de zeer brede kroon als gevolg van afstaande takken vanaf de boomvoet.

wetenschappelijke waarde

in casu natuurwetenschappelijke waarde: Deze zuilvormige zomereik is een typische parkboom. De bomen hebben een respectabele leeftijd van circa 150 jaar en ze vertonen geen gebreken. Doordat ze als solitaire groep zijn aangeplant hebben zij een representatieve habitus.

Twee zuilvormige zomereiken bij Kasteel Edelhof

Leroyplein (Bilzen)
De solitaire groep van twee zuilvormige zomereiken werd aangeplant tijdens de tweede helft van de 19de eeuw in het park in landschappelijke stijl bij het kasteel Edelhof.