Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Damburghoeve met omgeving

definitieve opheffingsbesluiten: 06-03-2024  ID: 15310

voorlopige opheffingsbesluiten: 09-10-2023  ID: 15191

Damburghoeve en omgeving

De Damburghoeve met onmiddellijke omgeving te Bocholt, was beschermd als dorpsgezicht.

Op 9 oktober 2023 werd de bescherming als dorpsgezicht van de Damburghoeve met onmiddellijke omgeving voorlopig en op 6 maart 2024 definitief opgeheven omwille van het algemeen belang in functie van rechtszekerheid. De bescherming wordt vervangen door een nieuwe bescherming als dorpsgezicht van de Damburghoeve met omwalling en drevenstelsel.

Het beschermingsdossier uit 1987 motiveert de bescherming als volgt: De omgeving van de Damburghoeve heeft historische waarde omwille van de aanwezigheid van de voormalige grachten en esthetisch belang omwille van de aanwezigheid van twee dreven met honderdjarige eikenbomen.

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000324, Damburghoeve en omgeving, (J. Gyselinck, 1987).

Waarden

De Damburghoeve, met de onmiddellijke omgeving was beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu esthetische waarde

Damburghoeve met drevenstelsel

Eikenlaan 1 (Bocholt)
Damburg was een cijnshof, dat verworven werd door de heren van Bocholt. De zetel was een herenhoeve, die door de heer verpacht werd en een paar dagen per jaar door hem gebruikt werd als jachtpaviljoen. Mogelijk was Damburg oorspronkelijk een schans voor de inwoners van het dorp, opgericht in het vierde kwart van de 16de eeuw. De hoeve omvat zuidwesten het poortgebouw van 1715, met aansluitende recente aanbouwsels, en de hoeve in de noordwestelijke vleugel bestaande uit een woonhuis en aansluitend dienstgebouwen, in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Rondom de omwalde hoeve ligt een netwerk van dreven dat zich enerzijds uitstrekt van noordwest naar zuidoost en anderzijds van noordoost naar zuidwest.