Hoeve Hof van Steelant

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

Thans met horecafunctie. Beschermd als monument bij M.B. van 17/05/1999. Oorspronkelijke woonplaats van de oudst gekende heren van Loppem, de familie van Steelant.

Rijselsestraat 17 (Zedelgem)
Historische hoeve, oorspronkelijke woonplaats van de oudst gekende heren van Loppem, de familie van Steelant, en zo teruggaand op een site met omwalde opperhof-neerhofstructuur minstens uit de 13de eeuw. De huidige bebouwing gaat terug op het neerhof dat zich eertijds binnen de buitenste omwalling bevindt; hoeve met losse bestanddelen toegankelijk via een metalen hekken gevat in bakstenen pijlers. Breed bakstenen woonhuis, vermoedelijk uit eind 18de of vroeg 19de eeuw, met stal ten noorden aangebouwd circa 1900. De monumentale dwarsschuur en de stal gaan vermoedelijk terug tot het eind van de 18de eeuw.