Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gesloten hoeve: landelijke omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Vakwerkhoeven met omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de landelijke omgeving van de als monument beschermde hoeve.

Waarden

De landelijke omgeving van vakwerkhoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De onbebouwde omgeving van hoeve is het enige restant van het historisch uitgestrekte hinterland van het complex. Dat hinterland, waarop het bakhuis van de hoeve is opgetrokken en dat wordt doorkruist door een veldpad richting dorp, sluit praktisch aan bij de hoevegebouwen, onderstreept ze in hun oorspronkelijke agrarische functionaliteit, en onderstreept de plaats van de hoeve in de vroegere dorpse structuur. Het geheel heeft tot slot een zekere esthetische waarde.

Gesloten hoeve

Meerdegatstraat 49 (Alken)
Gesloten hoeve, reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1771-77 en in 1789 verbouwd. Gebouwen in bepleisterd stijl- en regelwerk met lemen vullingen.