Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Hoeves: omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden (voorlopige opheffing)

Landelijke omgeving van vakwerkhoeves Grootstraat 102 en 114
voorlopige opheffingsbesluiten: 22-11-2023  ID: 15217

Vakwerkhoeven met omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de onmiddellijke omgeving van de als monument beschermde hoeves.

Op 22 november 2023 werd de bescherming als dorpsgezicht van de landelijke omgeving van vakwerkhoeves Grootstraat 102 en 114 voorlopig opgeheven. De erfgoedwaarden van het dorpsgezicht zijn onherstelbaar aangetast of verloren gegaan door de realisatie van nieuwbouw en een nieuwe omgevingsaanleg.

Waarden

De landelijke omgeving van de vakwerkhoeves is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De onbebouwde context van de hoeves sluit praktisch aan bij de bebouwing en onderstreept deze in zijn oorspronkelijke agrarische functionaliteit. De alternatie van hoevegebouwen en onbebouwde landbouwstroken is daarbij representatief voor de historische dorpsontwikkeling langsheen de Grootstraat, waarvan de structuur door verkaveling en nieuwbouw steeds minder blijkt. Het geheel is tot slot van een uitgesproken esthetische waarde.

Grootstraat 102 (Alken)
Het hoevetje is een historisch geƫvolueerd complex, met een hoofdvolume dat als woonhuis fungeert en op zijn minst dateert van omstreeks 1840.

Semi-gesloten hoeve

Grootstraat 114 (Alken)
Thans semi-gesloten hoeve, op de plaats van een hoeve met losstaande bestanddelen. De nog resterende vakwerkgedeelten dateren uit de tweede helft van de19de eeuw.