Vastgesteld bouwkundig erfgoed

Kandahar Farm Cemetery

Vastgesteld bouwkundig erfgoed van tot heden

Besluit houdende vaststelling van de inventaris van het bouwkundig erfgoed en vastgestelde lijst
definitieve opheffingsbesluiten, vaststellingsbesluiten: 28-11-2014  ID: 5825

Meer informatie over de rechtsgevolgen van vaststellingen vind je op onze website.

Beschrijving

De begraafplaats werd vanaf november 1914 gebruikt, tot aan het Duitse Lente-Offensief in het voorjaar van 1918. Er liggen volgens het huidige register 446 doden begraven. Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van Ch. Holden (hoofdarchitect) en W.H. Cowlishaw (uitvoerend architect). Begraafplaats met L-vormig grondplan en een oppervlakte van ca. 2800m², grotendeels omheind een bruine natuurstenen muur, die afgewerkt is met witte natuursteen en aangelegd is in verschillende niveaus. Aan straatzijde dient een haag (beuk) deels voor de afbakening. Vooraan op de muur staat het opschrift ‘Kandahar Farm Cemetery 1914-1918’. De toegang bestaat uit 2 smeedijzeren poortjes. Op de achterzijde van de voormuur is de drietalige tekst van de landplaat gegrift. Hier bevinden zich eveneens het bronzen registerkastje en de metalen informatieplaat. Centraal vooraan staat het ‘Cross of Sa

Nieuwkerkestraat (Heuvelland)
Britse militaire begraafplaats met doden uit de Eerste Wereldoorlog, ten noordoosten van Nieuwkerke. Het ontwerp van de begraafplaats is van de hand van Ch. Holden en W.H. Cowlishaw. De L-vormige begraafplaats wordt gekenmerkt door twee smeedijzeren toegangshekken, een natuurstenen omheiningsmuur en schuilgebouw, een 'Cross of Sacrifice' en witte grafstenen. De begraafplaats wordt getooid met bloemperken, struiken en opgaande bomen.