Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Gemeentehuis Rotem en onderwijzerswoning

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Schoolhuis en gemeentehuis van Rotem met omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de voormalige onderwijzerswoningen van de gemeenteschool. Eén van beide woningen werd in 1939 als gemeentehuis ingericht.

Het beschermingsdossier motiveert de bescherming van het voormalig schoolhuis en -gemeentehuis als volgt:
"door de sociaal-culturele waarde, in casu de gevoelswaarde, verbonden aan de herkenbaarheid die dit beeldbepalend element aan de gemeente verleent;
en door de historische, in casu de architectuurhistorische waarde, als een voor de bouwperiode typerend ensemble toen een gemeentehuis, met de nadruk op de façade, de veruiterlijking moest zijn van de waardigheid van zijn democratische functies."

• Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL000338, Voormalig schoolhuis en -gemeentehuis (GYSELINCK J., 1990).

Waarden

Het voormalige schoolhuis en voormalige gemeentehuis zijn beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

Gemeentehuis Rotem en onderwijzerswoningen

Haagstraat 17-19 (Dilsen-Stokkem)
Twee identieke gebouwtjes opgetrokken in eclectische stijl, uit de eeuwwisseling, flankeren een klein, beboomd plein, aan de straat gelegen en aan de achterzijde begrensd door het nieuwe schoolgebouw.