Brouwerij Paenhuys

Watermolen Luimertingenmolen en omgeving, hoeven en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het restant van de voormalige brouwerij Paenhuys, bestaande uit een woning en een deel van het dienstgebouw.

Waarden

Het L-vormig vakwerkcomplex (restant van Paenhuys) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Stationsstraat 23 is een restant van het complex 'Paenhuys', één van de twee brouwerijen die Wintershoven telde. Het paanhuis bleef in gebruik tot het begin van de 18de eeuw.
Het huidige woonhuis dateert van de jaren 1840.

in casu architectuurhistorische waarde:
Het huidige L-vormige complex bestaat uit een woonhuis en een restant van een voormalig dienstgebouw.
De vakwerkstructuur van het woonhuis bleef bewaard. Traditionele elementen zijn het zadeldak met Vlaamse pannen, de pannen beschieting van de zijgevel, de centrale haard en de opkamer.

sociaal-culturele waarde

Het huidige complex behoorde vroeger tot het 'Paenhuys' en is vandaag nog steeds onder die naam gekend. De naamgeving verwijst nog overduidelijk naar de ambachtelijke functie die het complex tot het begin van de 18de eeuw had als brouwerij.

Brouwerij Paenhuys

Stationsstraat 23 (Kortessem)
Heden L-vormig complex, bestaande uit een woonhuis ten zuidoosten en een overblijfsel van een voormalig dienstgebouw ten noordoosten.