Vakwerkhoeve met bakhuis

Watermolen Luimertingenmolen en omgeving, hoeven en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het bakhuis en de boerenwoning, schuur en stal van de vakwerkhoeve, met uitzondering van de recente aanbouw tegen de voorgevel.

Waarden

De vakwerkhoeve en bakhuis, met uitzondering van de recente aanbouw tegen de voorgevel, zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

in casu architectuurhistorische waarde:
Het pand van de hoeve Papeheide 24 heeft de structurele elementen en indeling van het vakwerkgebouw behouden. Belangrijk hier zijn de authentieke ordonnantie schuur - stal - woonhuis en de centrale haard in het woonhuis. De gevels bestaan uit beschilderd stijl - en regelwerk met grotendeels lemen vullingen; onder zadeldak van Vlaamse pannen.
Zeldzaam is nog de aanwezigheid van een bakhuis in vakwerk onder zadeldak (Vlaamse pannen), met een bakoven.

De oorspronkelijk L-vormige vakwerkhoeve en het bakhuis dateren van circa 1912.

sociaal-culturele waarde

De authentieke ordonnantie en functie-invulling van de hoeve verwijzen naar de jarenlange agrarische activiteit.

Papeheide 32 (Kortessem)
Vakwerkhoeve met bakhuis uit het begin van de 20ste eeuw.