Watermolen Oude Theunissenmolen: molengebouw en inrichting

Watermolen Theunissenmolen

Beschrijving

De Oude Theunissenmolen of Oude Molen te As, meer bepaald het molengebouw en de volledige inrichting, is beschermd als monument.

Waarden

De Oude Theunissenmolen; met inbegrip van het molengebouw, de volledige inrichting (maalstenen, meelbak, jakobsladder, mengvat, galgen, graankuiser Maxik, trieur, houten silo, dieselmotor Moëss (dit alles met toebehoren), het waterrad, het sluiswerk, met goot en konsole, het verdeelwerk, het toevoerkanaal vanaf het verdeelwerk tot de molen, het afvoerkanaal (gedeelte met gemetste oeverversteviging)), is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

industrieel-archeologische waarde

Als volledige en goed bewaarde watermolen daterend van de late 19de eeuw, later voorzien van een dieselmotor en met een smalle toevoergeul op een kunstmatige berm.

Watermolen Oude Theunissenmolen

Oude Molenweg 69 (As)
Watermolen op de Bosbeek, voor het eerst vermeld in 1551. Toen in 1717 de gemeentelijke molen, de Nieuwe Molen, in gebruik genomen werd, kreeg hij de naam Oude Molen .