Hoeve Ooievaarsnest

Beschermd monument van tot (opheffing)

Hoeve Ooievaarsnest
voorlopige opheffingsbesluiten: 06-10-2023  ID: 15185

Hoeven

Deze hoeve, genaamd Ooievaarsnest, te Grote Brogel, was beschermd als monument.

Op 6 oktober 2023 werd de bescherming als monument van de Hoeve Ooievaarsnest voorlopig en op 28 februari 2024 definitief opgeheven omwille van het algemeen belang. Volgens de hedendaagse inzichten op basis van de selectiecriteria (zeldzaamheid, herkenbaarheid, representativiteit en ensemble) zijn de erfgoedwaarden (historische, architecturale en volkskundige waarde) van Hoeve Ooievaarsnest ontoereikend voor bescherming.

Het Ooievaarsnest was beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

volkskundige waarde

De volkskundige waarde ligt in het feit dat de hoeve volgens een lokale mondelinge traditie het geboortehuis was van P. Bruegel de Oude, een tijdlang fungeerde als café en in de 18de eeuw diende als gevangenis van een aantal Bokkenrijders.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: De historische in casu architectuurhistorische waarde ligt in de klassieke Kempische ordonnantie en in de traditionele verankerde baksteenbouw met vlechtingen en muizentanden.

historische waarde

De historische waarde ligt in de rijke documentatie qua teksten, tekeningen en cartografisch materiaal, waaronder documenten in het Rijksarchief van Hasselt (Grote-Brogel, schepenbank) en in het Nordrhein Westfälisches Hauptstaatsarchiv in Düsseldorf (Depositum Nesselrode-Ehreshoven). Verder was de boerderij, waarvan de grondvesten zouden teruggaan tot de 13de eeuw, bezit van de heren van Grote-Brogel in het ancien régime. Het complex werd heropgebouwd na een brand in 1866.

Hoeve Ooievaarsnest

Hoogstraat 4 (Peer)
Restanten van een Kempisch gesloten hoevecomplex, beter bekend als het Ooievaarsnest, uit het derde kwart van de 19de eeuw. Achteraan het erf, ten oosten, staan twee oude linden. Hout- en boskanten omgeven het open agrarisch landschap rond de hoeve.

Gekandelaarde lindes bij het Ooievaarsnest

Hoogstraat 4 (Peer)
Ten oosten van de (voormalige) hoeve Ooievaarsnest staan twee oude linden. Deze zijn wellicht een relict van de erfbeplanting rondom de hoeve, waar linden traditioneel deel van uitmaken.