Geboortehuis van J. Moris

Langgestrekte hoeven met omgeving

De langgestrekte hoeve te Peer, tevens het geboortehuis van J. Moris, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige langgestrekte hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De drie voor beschutting zorgende linden ten noordwesten en de beukenhaag maken integraal deel uit van de agrarische bedrijvigheid. De hoeve ligt in open wei- en akkerland in landschappelijk waardevol agrarisch gebied.

De langgestrekte hoeve werd opgetrokken in 1881.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Traditionele kenmerken van de vrij gaaf bewaarde hoeve zijn de bouwwijze als verankerde bak- en cementsteenbouw, de deels van Vlaamse pannen voorziene zadeldaken, de gecementeerde plint en de overhoekse muizentanden. Het behouden houtwerk en dito innerlijke structuur vormen een extra meerwaarde.

Mgr. Morisstraat 3 (Peer)
Alleenstaande langgestrekte hoeve met ordonnantie: stal-dwarsschuur-stal-woonhuis met dubbelhuisopstand; gebouw in 1881.