Langgestrekte hoeve

Langgestrekte hoeven met omgeving

De langgestrekte hoeve te Peer, is beschermd als monument.

Waarden

De voormalige langgestrekte hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

Een oude linde en een oude beuk zorgen voor beschutting ten westen en maken deel uit van het agrarische geheel. De hoeve ligt in landschappelijk waardevol agrarisch gebied, in de ankerplaats van de Valleien van de Dommel en de Bollisserbeek, vlakbij beschermd landschap.

historische waarde

Ondanks het feit dat de voormalige hoeve door jaartalankers 1882 is gedateerd, komt in de Atlas van de Buurtwegen (1845) op deze plek al een langgestrekte hoeve voor, waaruit men kan besluiten dat het complex mogelijk in kern teruggaat tot de eerste helft van de 19de eeuw en de jaartalankers mogelijk naar een latere verbouwing verwijzen.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Traditionele kenmerken van de vrij gaaf bewaarde voormalige hoeve zijn de verankerde bak- en cementsteenbouw, de "klassieke" ordonnantie, het zadeldak, de rechte muizentanden, de gecementeerde plint, de vlechtingen, top- en schouderstukken.

Langgestrekte hoeve

Molhemstraat 73 (Peer)