Langgestrekte hoeve

Langgestrekte hoeven met omgeving

De langgestrekte hoeve te Peer, is beschermd als monument.

De langgestrekte hoeve is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De ordonnantie, alsook de behouden innerlijke structuur en afwerking getuigen van de landbouwbedrijvigheid. De hoeve met traditioneel erf is mooi gelegen in open agrarisch gebied.

De hoeve dateert naar verluidt van 1925.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Traditionele architecturale elementen van de goed bewaarde hoeve zijn de ordonnantie, de verankerde baksteenbouw, de gecementeerde plint en dito lekdrempels van de getoogde muuropeningen, het zadeldak, het naar de opkamer verwijzende keldergat achteraan en de aflijnende rechte muizentand van het dienstgedeelte. Zoals vaak het geval is, bleef de westelijke zijpuntgevel blind als beschutting tegen de felle westenwind, terwijl de voorgevel naar het zonnige zuiden is gekeerd.

Langgestrekte hoeve

Heihuiskens 8 (Peer)
Wat schuin ten opzichte van de straat gelegen, alleenstaande langgestrekte hoeve uit 1925 met ordonnantie: stal-woonhuis met dubbelhuisopstand.