Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Dorpsdries Kleine Brogel en langgestrekte hoeve

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Langgestrekte hoeven met omgeving

Beschrijving

Het dorpsgezicht omvat de dorpsdries van Kleine-Brogel, de omgeving van de zeepziederij, de omgeving van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Rust en een voormalige langgestrekte hoeve.

Waarden

De dorpsdries met de voormalige langgestrekte hoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Rondom de voormalige zeepziederij bleef een sober ruraal kader bewaard, dat integraal deel uitmaakt van het complex en bestaat uit een driehoekige dorpsdries met aanpalende voormalige langgestrekte hoeve, Zavelstraat nr.21, een beeldbepalend element uit de tweede helft van de 19de eeuw. De hoeve van het dorpsgezicht ligt in woonuitbreidingsgebied.

Dorpsdries Kleine Brogel

Zavelstraat (Peer)
Het dorpsgezicht omvat de dorpsdries van Kleine-Brogel, de omgeving van de zeepziederij en van de kapel van Onze-Lieve-Vrouw-van-Rust en een voormalige langgestrekte hoeve.

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Rust

Zavelstraat (Peer)
Zuidwest-noordoost georiƫnteerd bakstenen bedehuis met zeszijdig dakruitertje en bekronend smeedijzeren kruis, gebouwd in 1858.

Langgestrekte hoeve

Zavelstraat 21 (Peer)