Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek

Vakwerkhoeve: varkensstallen en omgeving

Beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek van tot heden

Watermolen Luimertingenmolen en omgeving, hoeven en omgeving

Beschrijving

De bescherming als dorpsgezicht betreft de omgeving van de als monument beschermde hoeve, bestaande uit de varkensstallen, een moestuin, boomgaard, waterput, akkers en weilanden.

Waarden

De omgeving van de semi-gesloten vakwerkhoeve is beschermd als dorpsgezicht omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

De behouden waterput, de moestuin en de voormalige stallen bepalen mee het landelijk karakter van de hoeve.
De hoeve is beeldbepalend ingeplant in een agrarisch kader met een wijdere omgeving van boomgaard, wei- en akkerland, met behouden ijzeren hek aan straatzijde. Deze context onderstreept de oorspronkelijke functies van de bebouwing en werkt bufferend ten aanzien van de ambachtelijke bedrijven- en kmo-zone die achter de hoeve gelegen is.

Moestuin en boomgaard van een vakwerkhoeve

Herbroekstraat 42 (Kortessem)