Gemeentehuis Lanklaar, jongensschool en omgeving

Gemeentehuis van Lanklaar en school met omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft het complex met het gemeentehuis van Lanklaar (annex onderwijzerswoning), de jongensschool en de onmiddellijke omgeving.

Waarden

De voormalige gemeentehuis-school en omgeving zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

Het gemeentehuis-schoolcomplex van Lanklaar, gebouwd in 1864, is een typisch voorbeeld van een sober monumentaal openbaar gebouw met gecombineerde functionaliteit, waarvan in de tweede helft van de 19de eeuw vrijwel elk dorp werd voorzien. Samen met de dorpskerk vormde het pand het letterlijke en figuurlijke centrum van het dorp.

sociaal-culturele waarde

Het complex is vrijwel het enige nog bewaarde restant van de oude dorpskern, die door de aanleg en verbreding van de Rijksweg geleidelijk is afgekalfd ten voordele van een nieuwe bewoningskern.

Gemeentehuis van Lanklaar en jongensschool

Kruisstraat 7 (Dilsen-Stokkem)
Gemeentehuis en jongensschool, thans woonhuis, gemeentezaal en gemeentelijke bibliotheek. Gebouwd in 1865 en als school in gebruik tot 1957.