Vakwerkhoeve: boerenwoning, stal en dwarsschuur

Watermolen Luimertingenmolen en omgeving, hoeven en omgeving

Beschrijving

De bescherming als monument betreft de gebouwen behorend tot de vakwerkhoeve. De varkensstalen in het noordwesten van de hoeve maken geen deel uit van de bescherming.

Waarden

De semi-gesloten vakwerkhoeve (met uitzondering van de ‘gerenoveerde’ voormalige stallen) is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde

De hoeve is een historisch gegroeid complex, minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw. De vleugels stammen af van een in de Atlas van de Buurtwegen (1840-44) weergegeven U-vormig complex.

in casu architectuurhistorische waarde:
De semi-gesloten vakwerkhoeve heeft een intacte totaalconstellatie: woonhuisvleugel, stal- en dwarsschuurvleugel en stalvleugel. De vakwerkstructuur van de woning en de achtervleugel (stal en dwarsschuur) is gaaf bewaard: stijl- en regelwerk met lemen vullingen, het geheel wit gekalkt op een gepikte stoel en plint. Beide vleugels zijn verbonden door een bakstenen 'werkhuis' uit het begin van de jaren 1940. Het woonhuis heeft zijn authentieke indeling behouden.

sociaal-culturele waarde

De ordonnantie van de gebouwen en de diverse functies van de verschillende bestanddelen getuigen van de agrarische activiteiten in vorige eeuwen.

Vakwerkhoeve

Herbroekstraat 42 (Kortessem)