Afspanning Het Bergsken: paardenstallen

Hoeven

De paardenstallen van de voormalige afspanning Het Bergsken te Peer, zijn beschermd als monument.

Waarden

De paardenstallen van de afspanning Het Bergsken zijn beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De voormalige paardenstallen verwijzen naar de vroegere functie als afspanning. De hooizolder en een aantal haken van de ruiven voor de paarden bleven bewaard.

De voormalige paardenstallen van de voormalige afspanning dateren van 1730.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Traditionele architecturale elementen zijn de met krulankers verankerde baksteenbouw, de oorspronkelijke rondboogpoort van een dubbele rollaag en een platte laag, de deels latere rechthoekige muuropeningen, het zadeldak tussen aandaken met vlechtingen, het gebint en de jaartalankers.

Afspanning Het Bergsken

Bergskenstraat 2-4 (Peer)
Aan de hoek van een dwarsstraatje naar Burkel toe, bevindt zich de hoeve met afspanning Het Bergske, in kern teruggaand tot 1730, mogelijk tot 1684.