Vakwerkhoeve

Beschermd monument van tot (opheffing)

De rechtsgeldigheid van dit aanduidingsobject is niet meer actueel.

Vakwerkhoeve met erf en omgeving
definitieve opheffingsbesluiten: 15-02-2024  ID: 15280

voorlopige opheffingsbesluiten: 13-09-2023  ID: 15174

Beschrijving

De vakwerkhoeve, bestaande uit het U-vormig gebouwencomplex rond het erf, was beschermd als monument.

De bescherming werd op 13 september 2023 voorlopig en op 15 februari 2024 definitief opgeheven omwille van het algemeen belang.

De hedendaagse inzichten inzake erfgoedwaarde hebben geleid tot een gewijzigde context waarin de erfgoedwaarden onvoldoende zijn voor een bescherming van de vakwerkhoeve met erf in Kortessem als monument. De vrijwaring van de erfgoedwaarden van het beschermde monument is niet langer vereist omwille van het algemeen belang.

Waarden

De U-vormige vakwerkhoeve en erf waren beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De hoevegebouwen bleven grotendeels in vakwerk bewaard, gedeeltelijk nog met lemen vullingen, kalkafwerking en zadeldaken met Vlaamse pannen. Als vakwerkensemble is het complex representatief voor een eeuwenlange bouwtraditie in Vlaanderen en specifiek in Limburg, die hier tot ver in de 20ste eeuw werd toegepast en waarvan in de streek vele voorbeelden bewaard bleven in een unieke, doch meer en meer bedreigde densiteit.
Het complex is daarenboven typologisch representatief: de hoeve omvat herkenbare en typische componenten als woonhuis met opkamer, stallingen, schuur, gekasseid erf en mestvaalt, met een traditionele structuur en samenhang.

Vakwerkhoeve

Winkelstraat 1A-H (Kortessem)
Hoeve in vakwerk uit de eerste helft van de 19de eeuw, waarbij de gebouwen in een U-vorm rond een erf werden gebouwd.