Schans van Gerhees

Schans van Gerhees

De bescherming omvat de schans van Gerhees met schanslichaam, schansvijvers, beek en paraboolduin.

Waarden

De schans van Gerhees, bestaande uit een schanslichaam, schansvijvers, beek en paraboolduin, is beschermd als monument omwille van het algemene belang gevormd door de:

historische waarde, sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde, wetenschappelijke waarde

het bestaan van de schans wordt archivalisch bevestigd vanaf 1622, cartografisch vanaf de Ferrariskaart (1771-1777). Het betreft een eenvoudige, landelijke verdedigingsnederzetting, typisch voor de streek en vermoedelijk opgericht naar aanleiding van oorlogstroebelen in de 17de eeuw, ter defensie van de lokale leefgemeenschappen Gerhees en Geneberg. Bij de inplanting van de schans werd maximaal gebruik gemaakt van de terreinkarakteristieken onder de vorm van drassige depressies en landduinen, die voor de nodige beschutting zorgden. Deze elementen zijn nog op het terrein afleesbaar. Het schanslichaam werd daarenboven nog niet archeologisch onderzocht en heeft dus een zeker wetenschappelijk potentieel.

Schans van Gerhees

Boskant (Ham)
Het bestaan van de schans wordt archivalisch verschillende malen bevestigd. Vanaf de 18de eeuw wordt de schans herhaaldelijk cartografisch geregistreerd: