Alleenstaande stadshoeve

Hoeven

Het voormalig stadshoevetje te Peer, is beschermd als monument.

Waarden

Het voormalig stadshoevetje is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde, volkskundige waarde

De oorspronkelijke functie als armenhuisje, eertijds toebehorend aan de Armentafel van Peer, plaatst de woning in een bredere volkskundige en socio-culturele context.

historische waarde

Ondanks het feit dat het voormalige stadshoevetje in zijn huidig uitzicht uit het einde van de 19de of het begin van de 20ste eeuw dateert, is het waarschijnlijk ouder in kern. De eigenaarsgeschiedenis gaat terug tot de 15de eeuw.

historische waarde

in casu architectuurhistorische waarde: Traditionele architecturale elementen van het stadshoevetje zijn de bouwwijze als gecementeerde, van imitatievoegen voorziene baksteenbouw onder geknikt zadeldak met Vlaamse pannen en westelijk aandak, alsook de aanwezigheid van een opkamer, oude binnendeuren en troggewelven in het interieur.

Kloosterstraat 4 (Peer)
Hoevetje met westelijk aandak, uit eind 19de of eerste helft 20ste eeuw