Neoclassicistisch burgerhuis

Burgerhuis en dubbelhuis met vakwerkkern en dubbelhuis met 17de-eeuwse kern

Dit neoclassicistisch dubbelhuis is beschermd als monument.

Waarden

Het neoklassiek dubbelhuis met 17de-eeuwse kern is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door de:

sociaal-culturele waarde

Het huis is beeldbepalend ingeplant op een straathoek in het hart van het dorp, tegenover de kerk, en kan vanaf verschillende invalshoeken in al zijn aspecten goed worden geapprecieerd.

historische en historische, in casu architectuurhistorische waarde:
Het huis vertoont de sporen van verschillende bouwfasen. Het vormt eigenlijk een restant van een groter complex met bijgebouw(en), weergegeven op de Ferrariskaart (1771-77) en op het primitief kadasterplan (1840-44), maar duidelijk met een nog oudere, 17de-eeuwse kern, die kan worden afgeleid uit bewaarde muurankers en een steil dak. De achtergevel vertoont ook oude sporen onder de vorm van een deur en raampjes in houten kozijnen. De straatgevels zijn daarentegen volledig gecementeerd in 19de-eeuwse traditie, met schijnvoegen en grote rechthoekige muuropeningen met origineel houtwerk.

Kerkplein 2 (Kortessem)
Neoclassicistisch dubbelhuis met gecementeerde voorgevel maar met een oudere 17de-eeuwse kern.