Motweide

Vierkantshoeve met omgeving, weide rond Motheuvel en kapel Sint-Evermarus met omgeving

De bescherming omvat de Motweide, het weiland rond de Ruttense Mot.

De Motweide is beschermd als monument omwille van het algemeen belang gevormd door:

historische waarde, sociaal-culturele waarde

historische, historische, in casu architectuurhistorische en sociaal-culturele waarde: De Motweide, het weiland rond de Ruttense Mot, omvat samen met de winning van de Burtscheid en de Sint-Evermaruskapel, de feodale kern van het keizerlijke leen Rutten. De verschillende sites hebben een ontegensprekelijk belangrijke visuele waarde als beeldbepalend element in de Ruttense dorpskom, maar de weide heeft daarenboven een groot archeologisch potentieel.

De Mot, motteheuvel met omliggende weide

Motstraat (Tongeren)
De Mot. Motheuvel met omliggende motweide.

Feodale kern Rutten

Beekstraat, Etjesstraat, Motstraat, Raam (Tongeren)
De dorpskern van Rutten omvat een open zone met weiland en boomgaarden die de feodale kern van Rutten vormt. Deze zone wordt gedomineerd door de motte van Rutten die tegenover de Sint-Evermaruskapel ligt. Ten noordoosten bevindt zich de imposante vierkantshoeve van Burtscheid. Rondom liggen glooiende akkers en weilanden.